четвъртък, 9 август 2012 г.

Ухапване от кърлежи

                                  Ухапване от кърлежи


 
В предвид на това че , кърлежите са преносители на няколко много опасни инфекциозни
         болести, като Лаймска болест, Марсилска треска (Средиземноморска петниста треска), Ку-треска   и Кримска хеморагична треска, трябва непременно  да се извърши лекарски преглед с оглед на евентуална необходимост от ваксинация срещу тетанус ипопълване на бързо известие до РИОКОЗ (бившата ХЕИ) с изпращане на кърлежа за изследване на евентуало носителство на причинителите на гореспоменатите заболявания.
             
Това което трябва да направите през времето до прегледа е:
1.      Намазване на кърлежа с мазнина (  вазелин,свинска мас,олио,крем ).
2.      След 30 мин. се изтегля бавно и внимателно с пинсета или метални щипци,като същевременно се завърта леко по посока обратна на часовниковата стрелка,като кърлежът се запазва за да бъде предаден на лекаря,който ще го изпрати за изследване.
3.      Мястото на ухапването се обработва с антисептичен                                                                          разтвор(риванол,йодасепт,кислородна вода,калиев перманганат,пиоктанин,антибиотична маз-гентамицин,тетрациклин…).
   

Марсилска треска

   Марсилската треска е остро инфекциозно заболяване с причинител Рикетсия конори.Възниква при ухапване от заразени кърлежи. Източник и преносител на инфекцията е кучешкия кърлеж - Rhipicephalus sanguineus.
    Заразяването става посредством ухапване от кърлеж и по-рядко през конюнктивата на окото при попадане на инфекциозен материал от смачкан кърлеж.
      Клинична картина: На мястото на ухапването от кърлежа се образува черно петно, т.нар tache noire.Понякога петното може да се намира на трудно достъпни места по тялото, което налага щателното претърсване на цялото тяло от лекар. То представлява повърхностна некроза на кожата и капилярите в нея на мястото на ухапването. Инкубационният (скритият) период на болестта е 3-7 дни. Началните прояви на заболяването са-втрисане,висока температура, отпадналост,мускулни и ставни болки. Очите стават влажни и блестящи, а гърлото е зачервено. На мястото на ухапването при половината заразени се появява тъмно петно,покрито с коричка и диаметър 0.5-2 см. Към 3-я - 4-я ден се появява характерен обрив-отначало петнист,а после и пъпчест,с диаметър 2-5 мм., който се разпостранява по цялото тяло. Заболяването протича по-тежко при възрастни пациенти (само при тях има регистрирани смъртни случаи). Рядко възникват усложнения като енцефалит (възпаление на мозъка), неврит (възпаление) на зрителният нерв и менингит (възпаление на мозъчните обвивки). За поставянето на диагнозата е важна информацията за контакт с кучета, ухапването от кърлеж и характерният обрив.
Tache noire


   Лечение - особено ефикасни срещу причинителя на болестта са антибиотиците от тетрациклиновата група-Тетрациклин,Доксициклин,Метациклин,Окситетрацикли Лечението задължително трябва да бъде изписано от лекар.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар