петък, 10 август 2012 г.

Ароматерапия

                                      Ароматерапия


ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА
“НЕЖНА МЕДИЦИНА

Методът е познат от древността – в Египет мумиите се обработват с масло от кедър.
Терминът е въведен 1928 г.
Eтеричните масла могат да се извличат от корени, цветове, листа, семена, цветни пъпки, кори, коренища, плодове и смоли.
Съдържат множество органични съединения.
Методи за получаване
ДЕСТИЛАЦИЯ С ВОДНА ПАРА
ЕКСТРАКЦИЯ С ЛЕТЛИВИ РАЗТВОРИТЕЛИ – КОНКРЕТИ
РАЗТВАРЯНЕ НА КОНКРЕТИТЕ
ПРЕСОВАНЕ
ENFLEURAGE
Синтетични масла
НЯМА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ОТ :
ТЕМЕНУЖКА,ЯБЪЛКОВ ЦВЯТ,ЛЮЛЯК, МОМИНА СЪЛЗА, ДИНЯ, ЛИПА, ЛОТОС, МАГНОЛИЯ , КАЙСИЯ, КОКОС, МАНГО, БАНАН, КИВИ, ЯГОДИ
Използване
ПОВЕЧЕТО НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ В ЧИСТ ВИД
Разреждат се с растителни тлъсти масла –бадемово, соево, гроздово, масло от пшенични зародиши
СЪДЪРЖАТ СЪЕДИНЕНИЯ СЪС СИЛНО  БИОЛОГИЧНО ДЕЙСТВИЕ /ТОКСИЧНОСТ/. 
ЗАПАЗВАТ СЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ НА ХЛАДНО, В ДОБРЕ ЗАТВОРЕНИ В КАФЯВИ СТЪКЛЕНИ ФЛАКОНИ.
Приложение
1. ИНХАЛАЦИИ
Ароматизираща лампа
Ароматизатор
Аромамедалион
Инхалация на пара
2. ВАНА
3. МАСАЖ И РАЗТРИВАНЕ
4. ДРУГИ – компреси, превръзки, жабурене, клизма, дамски душ

Анасоновото масло
(Pimpinella anisum)

Главна съставна част на анасоновото масло е анетола
(80 ­ 90%). Поради това често е замествано от масло от
резене, чиято основна съставка също е анетол.
Използвано е предимно като съставна част на различни алкохолни напитки. то е и чудесно средство за регулиране на храносмилателни разстройства, за облекчаване на стомашни болки и последиците от хранителни отравяния.
Употреба на маслото в ароматерапевтични смеси
• За масаж: при вътрешни болки (също и менструални), простуди, нарушения на кръвообръщението, бронхит, грип, разстройства в храносмилането.
Бани: при вътрешни болки, кашлица, бронхит, грип, простуда, хрема.
Инхалации (ароматерапевтични лампи): при кашлица, грип, простуда.

Босилек (Ocimum basilicum
Босилекът има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия. Приеман в големи дози е токсичен. Външно се използва за налагане при кожни обриви и отоци. Отлично средство срещу комарите.
В кулинарията е незаменима съставка в много ястия от италианската кухня (спагети, макарони, пица), подправка за печени говежди и птичи меса.От него се приготвя прочутия италиански сос Песто. Отлично се свързва с всякакви доматени сосове.

Бергамот (Citrus aurantium)
Mалък цитрусов плод. Расте на
ниски дървета със същото име - плодовете му се събират от ноември до март.
Основен производител на бергамот е Калабрия, на която се пада 90% от световното производство.
Плодът е кисел, а от неговата ароматна обвивка се извлича масло, което се използва за производството на чай Ърл Грей. Есенцията от бергамот е основна съставка в много парфюми, използва се в аромотерапията и в сладкарството


Борово масло (Pinus silvestris L.) 
Употреба на маслото:
За масаж: при инфекции на
дихателните пътища, кашлица,
бронхит, астма, грип, възпаление на синусите,
инфекции на пикочния мехур и камъни, умствена
 умора, проблеми на менопаузата.
За бани: при инфекции на дихателните пътища, кашлица, бронхит, астма, грип, възпаление на синусите, инфекции на пикочния мехур и камъни, умствена умора, проблеми на менопаузата.
За инхалации (ароматерапевтична лампа): при инфекции на дихателните пътища, кашлица, бронхит, астма, грип, възпаление на синусите, инфекции на пикочния мехур и камъни, умствена умора, проблеми на менопаузата.


Евкалиптово масло 

Получава се от растящото, предимно в
Австралия, вечнозелено евкалиптово дърво
(Eukaliptus globulus) -  до 25 м.
За масаж: при различни видове грип, простуда, кашлица, бронхит, ревматизъм, мускулна и психическа умора.
За бани: при различни видове грип, простуда, кашлица, бронхит, ревматизъм, психическа умора, кожни възпаления, въшки.
За компреси: при кожни възпаления, ревматични болки.
За инхалации (ароматерапевтична лампа): при различни видове грип, простуда, кашлица, бронхит, психическа умора.
Внимание: Масло със силно действие! Да не се превишава дозата от две капки за едно въздействие! Да не се употребява заедно с хомеопатични лекарства!

Джинджифил (Zingiber officinale)
Растение, чиито корени се използват в Китай и Индия от древността. В Европа се разпространява през 13 век благодарение на Марко Поло. Първоначално се използвал предимно в медицината. Завидна е славата му на афродизиак. Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон. В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка. Резенчета пресен джинджифил се използват за направа на чай и като добавка в супи и сосове. В източната кухня се приготвя  при печене, варене, пържене, много разпространен е в сладкарството. Участва във всяко къри. В Англия и САЩ от джинджифилов екстракт се приготвя бира, в Германия са известни джинджифиловите курабийки и сладкиши, а в Китай го захаросват.  Джинджифилът е културно растение и не вирее в диво състояние.


Няма коментари:

Публикуване на коментар