Ароматерапия
ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА
“НЕЖНА МЕДИЦИНА
•Методът е познат от древността – в Египет мумиите се обработват с масло от кедър.
•Терминът е въведен 1928 г.
•Eтеричните масла могат да се извличат от корени, цветове, листа, семена, цветни пъпки, кори, коренища, плодове и смоли.
•Съдържат множество органични съединения.
Методи за получаване
•ДЕСТИЛАЦИЯ С ВОДНА ПАРА
•ЕКСТРАКЦИЯ С ЛЕТЛИВИ РАЗТВОРИТЕЛИ – КОНКРЕТИ
•РАЗТВАРЯНЕ НА КОНКРЕТИТЕ
•ПРЕСОВАНЕ
•ENFLEURAGE
Синтетични масла
•НЯМА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ОТ :
–ТЕМЕНУЖКА,ЯБЪЛКОВ ЦВЯТ,ЛЮЛЯК, МОМИНА СЪЛЗА, ДИНЯ, ЛИПА, ЛОТОС, МАГНОЛИЯ , КАЙСИЯ, КОКОС, МАНГО, БАНАН, КИВИ, ЯГОДИ
Използване
•
ПОВЕЧЕТО НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ В ЧИСТ ВИД
•Разреждат се с растителни тлъсти масла –бадемово, соево, гроздово, масло от пшенични зародиши
•СЪДЪРЖАТ СЪЕДИНЕНИЯ СЪС СИЛНО
БИОЛОГИЧНО ДЕЙСТВИЕ /ТОКСИЧНОСТ/.
•ЗАПАЗВАТ СЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ НА ХЛАДНО,
В ДОБРЕ ЗАТВОРЕНИ В КАФЯВИ СТЪКЛЕНИ ФЛАКОНИ.
Приложение
•1. ИНХАЛАЦИИ
–Ароматизираща лампа
–Ароматизатор
–Аромамедалион
–Инхалация на пара
•2. ВАНА
•3. МАСАЖ И РАЗТРИВАНЕ
•4. ДРУГИ – компреси, превръзки, жабурене, клизма, дамски душ
Анасоновото масло
(Pimpinella anisum)
(Pimpinella anisum)
•Главна съставна част на анасоновото масло е анетола
(80 90%). Поради това често е замествано от масло от
резене, чиято основна съставка също е анетол.
•Използвано е предимно като съставна част на различни алкохолни напитки. то е и чудесно средство за регулиране на храносмилателни разстройства, за облекчаване на стомашни болки и последиците от хранителни отравяния.
•Употреба на маслото в ароматерапевтични смеси
•• За масаж: при вътрешни болки (също и менструални), простуди, нарушения на кръвообръщението, бронхит, грип, разстройства в храносмилането.
•Бани: при вътрешни болки, кашлица, бронхит, грип, простуда, хрема.
•Инхалации (ароматерапевтични лампи): при кашлица, грип, простуда.
Босилек (Ocimum basilicum)
•Босилекът има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия. Приеман в големи дози е токсичен. Външно се използва за налагане при кожни обриви и отоци. Отлично средство срещу комарите.
•В кулинарията е незаменима съставка в много ястия от италианската кухня (спагети , макарони , пица ), подправка за печени говежди и птичи меса.От него се приготвя прочутия италиански сос Песто . Отлично се свързва с всякакви доматени сосове .
Бергамот (Citrus aurantium)
ниски дървета със същото име - плодовете му се събират от ноември до март.
•Основен производител на бергамот е Калабрия, на която се пада 90% от световното производство.
•Плодът е кисел, а от неговата ароматна обвивка се извлича масло, което се използва за производството на чай Ърл Грей . Есенцията от бергамот е основна съставка в много парфюми , използва се в аромотерапията и в сладкарството
Борово масло (Pinus silvestris L.)
Употреба на маслото:
За масаж: при инфекции на
дихателните пътища, кашлица,
бронхит, астма, грип, възпаление на синусите,
инфекции на пикочния мехур и камъни, умствена
умора, проблеми на менопаузата.
За бани: при инфекции на дихателните пътища, кашлица, бронхит, астма, грип, възпаление на синусите, инфекции на пикочния мехур и камъни, умствена умора, проблеми на менопаузата.
За инхалации (ароматерапевтична лампа): при инфекции на дихателните пътища, кашлица, бронхит, астма, грип, възпаление на синусите, инфекции на пикочния мехур и камъни, умствена умора, проблеми на менопаузата.
Евкалиптово масло
•Получава се от растящото, предимно в
Австралия, вечнозелено евкалиптово дърво
(Eukaliptus globulus) - до 25 м.
•За масаж: при различни видове грип, простуда, кашлица, бронхит, ревматизъм, мускулна и психическа умора.
•За бани: при различни видове грип, простуда, кашлица, бронхит, ревматизъм, психическа умора, кожни възпаления, въшки.
•За компреси: при кожни възпаления, ревматични болки.
•За инхалации (ароматерапевтична лампа): при различни видове грип, простуда, кашлица, бронхит, психическа умора.
•Внимание: Масло със силно действие! Да не се превишава дозата от две капки за едно въздействие! Да не се употребява заедно с хомеопатични лекарства!
Джинджифил (Zingiber officinale)
•Растение , чиито корени се използват в Китай и Индия от древността. В Европа се разпространява през 13 век благодарение на Марко Поло . Първоначално се използвал предимно в медицината . Завидна е славата му на афродизиак . Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон . В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка. Резенчета пресен джинджифил се използват за направа на чай и като добавка в супи и сосове. В източната кухня се приготвя при печене, варене, пържене, много разпространен е в сладкарството. Участва във всяко къри . В Англия и САЩ от джинджифилов екстракт се приготвя бира , в Германия са известни джинджифиловите курабийки и сладкиши, а в Китай го захаросват. Джинджифилът е културно растение и не вирее в диво състояние.
Няма коментари:
Публикуване на коментар