събота, 11 август 2012 г.

Хранителни добавки в периода на менопауза


Лекарите дефинират менопаузата като времето, настъпващо след последното  менструално кръвотечение. Тя представлява серия от промени, които могат да започнат във възрастта между 30 или 40 години и да продължат в периодите около 50 и даже около 60 години.
Промени, настъпващи през менопаузата:
*В началото на  менопаузалния период нивата на естрогените са нормални , като с напредване на процеса хормоналните нива стават варибиални, естрогените значително намаляват.
*Яйчниците не продуцират естрадиол и прогестерон, единсвено малко количество естроген се продуцира в резултат от метаболизма на надбъбречните стероиди до естрадиол в периферната мастна тъкан.
Често съобщавани симптоми:
*Горещи вълни и нощно изпотяване
 *Депресия, тревожност, променливо настроение
*Нарушения в съня
*Вагинални симптоми
*Отслабване на паметта
*Умора,главоболие
*Напълняване ( дължи се на забавената обмяна на в-вата, но е и протективен фактор при естрогенния дефицит, тъй като в мастната тъкан се извършва периферна конверсия на андрогените в естрогени.)
*Уринна стресова инконтиненция. състояние, при което се изпуска урина при кашляне, смях или вдигане на тежести поради загуба на еластичността на уретрата
*Повишен риск от ССС и остеопороза
*Болка в ставите

ХЗТ  VS  Природни продукти 

Все още е спорен въпросът за степента на риска от ХЗТ, но специалистите в областта са единодушни, че тя трябва да се провежда във възможно най-ниски дози и за възможно най-кратък период от време и то при жени със силно изразена симптоматика.
Изследването Million Women Study на около 1 милион жени във Великобритания за връзката между терапията и рака на яйчниците показва, че ХЗТ увеличава риска от появата на заболяването с 20%. Милиони жени са се подложили на терапията през 90-те години на миналия век. От тях 1300 са случаите на заболели и 1000 - на починали жени между 1991 г. и 2005 г. според Million Women Study.
Предишните резултати от същото проучване обвързват терапията с повишаване на риска от рак на гърдата и на матката. Според последните открития се предполага, че ХЗТ повишава смесения риск от трите заболявания при повече от 60% от жените.
Други неблагоприятни ефекти :
Дълбока венозна тромбоза,тромбоемболия
повишена чувствителност и болка в млечните жлези,
вагинално кръвотечение и др.

Фитоестрогени

Фитоестрогените са вещества от растителен произход/полифеноли/, проявяващи структурно и функционално сходство с естрадиола . Те притежават хормоно-балансиращи свойства и могат да облекчат симптомите и да намалят повишения риск от сърдечни заболявания, рак на гърдата и остеопороза.
С най-мощно действие сред растителните естрогени  са изофлавоните, както и куместаните.
Фитоестрогените осъществяват действието си чрез свързване с естрогеновите рецептори

При употребата на конвенционалните естрогенни препарати се активират всички естрогенни рецептори независимо от предпочитания таргетен орган. Идентифицирани са два подвида естрогенни рецептори:
*  ER-α. се намират предимно в репродуктивните органи и тъканите на млечната жлеза;
*  ER-β са разположени главно в костната тъкан, кардио-васкуларната система и мозъка.
G. Kniper et al.(1998) доказаха, че изофлавоните и в частност генистеина проявяват подчертано по-висок афинитет към ERβ. По този начин може значително да се намали риска от остеопороза и ССЗ, а в същото време да се предотврати нежеланото активиране на ER-α. , свързано с  пролиферация на клетките на ендометриума и на тъканите в млечната жлеза.
Освен това изофлавоните са метаболитно активни и влияят върху ензими като аденозинтрифосфатазата, инхибират ДНК-моноизомерази, оказват специфично влияние върху протеиновата синтеза , клетъчната пролиферация.

Съвети:

*Пълноценно и балансирано хранене.
Диетата  трябва бъде  богата на плодове, зеленчуци, мазна риба, ядки, млечни продукти, семена, бобови култури и цели зърна
Ежедневно трябва да се пият около осем чаши вода.Препоръчва се тя  да е минерална  или филтрирана чешмяна, тъй като хлорът, който  във водата, при жени в менопауза действа върху  терморегулаторния център.
 Да се избягват : захарта, кофеина, алкохола и всички рафинирани или преработени храни. 
Трябва да се приемат и много фитоестрогени -  Богати източници на фитоестрогени са:
Соята
лененото семе
лещата
нахутът
слънчогледовите, тиквените и сусамовите семена.
Препоръчително е  се да приемат дневно по100 г храна, богата нa фитоестрогени.
Фемина Флавон 
Съдържа вит. Е и Н (биотин),
калций
екстракт от  соеви изофлавони






                                                   Движение и спорт

*Редовното физическо натоварване е задължително по време на менопаузата, защото подпомага балансирането на хормоните,повишават притока на кръв и кислород,ускорява се метаболизма.Предпазва от остеопороза,повишава имунитета и настроението.Най-подходящи са бързо ходене, плуване, танцуване, джогинг и аеробика.Движението е ефикасен начин за намаляване и  на стреса, който  стимулира  някой от симптомите, като например горещите вълни.
*Упражненията за мускулите на таза (Кегелови упражнения) могат да подобрят някои от формите на уринна инконтиненция, действат благоприятно за преодоляване и на вагиналните симптоми (сухота, болка при полов акт )

Ефикасни билки и добавки 


Естрогеновият дефицит е основен рисков фактор за развитие на постменопаузална  остеопороза. Естрогените действат директно и индиректно в насока потискане на костната резорбция.Като най-бърза и значима е костната загуба през първите 3-5 г. след настъпване на менопауза.
Превантивното приемане на необходимите минерали и витамини, активният начин на живот, могат да намалят до голяма степен рисковете от задълбочаване на  постменопаузална остеопороза .
Aquasource osteo-forte съдържа балансирано количество от :
Са и Мg – добити от патентовани водораслови източници, имащи отличителна усвояемост.
Вит.К2 – добит от спец. Ферментирала японска соева храна – “Natto”.Витаминът въздейства върху сподсобността на организма да използва Са,като подпомога отлагането му в костите.
Вит. Д – спомагащ усвояването на Са през ГИТ
Бор – превръща вит.Д в активната му форма,оказва влияние и върху обмяната на Са и Мg
АФА- климатско водорасло  (Аphanizomenon flos-aquae)
Това водорасло се усвоява отлично от човешкия организъм и е пълноценен естествен източник на минерали, АК, Е, А.О., хлорофил, вит и др.Водите на Кламатското езеро идват от геотермални  и вулканични източници, водораслото съдържа б редица минерали, с което превъзхожда изкуствено култивираните сладководни водорасли и дори люцерната.

*

АS Moon Balance

Спомага за по-лесното приспособяване на организма  към постоянните промени в периода на менопауза.Съдържа следните билки :
Пфафия ( Pfaffia paniculata-бразилски жен-шен) – вид лоза,растяща в южноамериканските дъждовни гори.Представлява адаптогенна билка.
Мексикански див сладък картоф (Dioscorea villosa) -  вид лоза,съдържаща сапогенина диосгенин(повишаващ и контролиращ прегнинолона, прогестерона и естрогените През 18 и 19 век  е бил използван за лечение на менструални болки, както и за облекчаване на раждането.В последните години се използва  като източник на природни естрогени.
Донг куай (Angeliсa)- китайска билка,  укрепваща гладката мускулатура и ефективно насищаща кръвта с кислород. Името  буквално означава " принуждение към възвръщане", т.е. възможност да се възстановят и нормализират функциите на женския организъм и да се поддържа техния баланс.Препоръчва се на жени в менопауза за справяне с горещите вълни, главоболието,
*раздразнителността и др.

Мака (Lepidium peruvianum chacon)- коренът на това растение от перуанските Анди, е билка, използвана още в древността от  инките, а след завладяването от испанците и в испанския кралски двор.Има подмладяващ и обновяващ ефект върху жлезите с вътрешна секреция, стимулира хипофизно-хипоталамусната ос, като в резултат се увеличава производството на хормони от яйчниците, тестисите, надбъбречната жлеза, панкреаса, щитовиднатажлеза и др.
Астрагал (Astragalus) - азиатска билка, подпомагаща защитните сили на организма и поддържаща имунната система. Атриплекс (Atriplex) растение, виреещо при екстремни условия. Адаптоген, много богат източник на хром. Лигнани - съдържат се в растителни храни като лененото семе. Оказват полезно въздействие при жените в менопауза. Витамин С - силен антиоксидант, необходим за производството на колаген. Витамин Е - оказва положителен ефект върху сърцето и кръвообръщението. Йонни минерали - за по-добър клетъчен баланс. Храносмилателни ензими - за максимално усвояване на съставките.




Екстрактът от червена детелина (Trifolium platense) е богат на биологично активни изофлавони,най-вече генестеин, даидзеин. Съдържа се във фитопрепарата Menoflavon 


  Менопаузата е естествен биологически процес и макар че е свързана с хормонални, физически и психосоциални промени, тя  не е краят на  младостта и сексуалността. И изборът как да премине  през този период  е изцяло в ръцете на женaта. 



1 коментар: