петък, 10 август 2012 г.

Хранителни добавки за красива коса

           


Строеж на косъма
Човешките косми се състоят основно от белтъка кератин. Те съдържат и известно количество вода, а също така и следи от метали и други минерални вещества, които се съдържат в човешкия организъм
Живата част на косъма са коренът и космената папила, които лежат в дермата, в тръбообразна вдлъбнатина, известна като фоликул.
Космената папила се състои от клетки, оплетени с кръвоносни съдове, чрез които се получават хранителни вещества и кислород.


Човешкият косъм в напречен пререз.
Всеки косъм се състои от три слоя:

1. Кутикула- най-външният слой, изпълняващ защитна функция. Образуван е от тънки клетки, наподобяващи люспи,които се припокриват една друга.
2. Кортекс-слоят под кутикулата,състоящ се от издължени клетки, които придават на косъма здравина и еластичност.
3. Меки кератинови клетки, намиращи се в центъра на косъма, между които се намират кухини с въздух. Смята се, че тези клетки изпълняват изхранваща функця, спрямо другите два слоя.

Когато люспите на кутикулата лежат плътно, припокривайки се максимално, косата е мека и блестяща.                              
Ако обаче, клетките на кутикулата са физически или химически увредени, косата е лишена от блясък,става чуплива и лесно се уплита.

Естествен блясък на косата

Естественият блясък на косата, зависи от нейната собствена мазнена смазка, която включва антисептик, който помага в борбата с инфекциите.
В кожата се намират мастни жлези, които отделят своя секрет в космените фоликули. Като смазка, секретът дава прекрасна защита на стъблото на косъма, като заглажда повърхностт на кутикулата и помага на косъма да задържа влага и да запазва еластичността си.
В някои случаи, например при прекалена хормонална активност, мастните жлези отделят прекалено много секрет и косата става мазна. Ако секретът е прекалено малко - косата е суха.
Как да се справим с мазната коса ?


Кюрбисията е растителна, активна съставка на много продукти за коса, която регулира дейността на мастните жлези и спира прекаленото отделяне на себум, върху кожата на глвата и върху косата.
Как да се справим със сухата коса ?

Свещеното дърво в западна Африка – дървото Karite, наричано още "маслено дърво" е много ценно, заради своето масло, извличано от ядките на неговите плодове. Маслото е богато на есенциални мастни киселини, маслото от карит е известно с подхранващите и ревитализиращи свойства, както и със силната си проникваща способност. Нанасянето на такова масло върху скалпа, прави сухата коса хидратирана и мека.

Значение на храненето
Всичко, с което се храним се отразява върху състоянието на косата. Както здравето на тялото, така и здравето на косата, зависят от храната. В състава на употребяваните продукти, трябва да влизат всички необходими, за растежа и развитието на косата, хранителни вещества, най-вече: белтъчини, витамини и минерали.
Важни са и редовните физически натоварвания, тъй като те подобряват кръвообращението, което на свой ред осигурява придвижването на хранителни вещества и кислород до фоликулите на космите.
Оскъдното хранене и недостатъчното движение, бързо се отразяват върху състоянието на косата.


Спортувайте, за да имате хубава прическа !

Естествени източници на белтъци :

Нетлъсто месо
Птици
Риба
Сирене
Яйца
Ядки
Бобови култури

Храни, помагащи на косата да запази естествения си блясък:

Риба
Морски дарове
Орехи
Кисело мляко
Извара


Помощ за здрава коса

Намалете чая и кафето.
Пийте минерална вода (6-8 чаши/дневно), билков чай и неподсладени плодови сокове.
Ограничете алкохола.
Спортувайте редовно.
Ако забележите промяна в косата си, докато приемате контрацептиви, консултирайте се с лекар.

Кератин 
Кератинът е фибриларен, структурен белтък, изграждащ космите на всички бозайници.
Той има вторична структура като в космите на човека, по-застъпена е алфа-спиралата

Продукти с кератин за възтановяване на косата

Кератинът е един от структурните компоненти на косъма. Използва се в козметиката за укрепване и реструктуриране, за подобряване на еластичността на косата и предпазване  от вредното влияние на околната среда. Сърцевината на косъма е изградена от специални, продълговати клетки, които отговарят за здравината му. Ако косата бъде увредена - чрез сресване, стилизиране, боядисване, излагане на силна слънчева светлина, тези деликатни клетки бързо губят силата си. В резултат косата става крехка и предразположена към цъфтящи връхчета.
Има нови системи и технологии, които се различават от останалите възстановяващи технологии, защото съдържат кератинов протеин, който е сред първите помощници за здравина и блясък. Регенерацията е директно в клетките на косъма, запълвайки дефекти в структурата му. Освен това иновативната формула придава нова еластичност и резистентност към вредните външни фактори - горещина, химикали и слънце. Съществуват  продукти, съдържащи  молекули с положителен заряд, които имат свойството да намират увредените места по повърхността на косъма. Тъй като те са с негативен заряд, положително заредените молекули я неутрализират.







Няма коментари:

Публикуване на коментар