събота, 11 август 2012 г.

Пчелни продукти

                   пчелен мед, пчелно млечице, прополис,

                       пчелна отрова и цветен прашец 


Пчелен мед
Представлява смес от различни захари, предимно фруктоза и глюкоза, органични киселини и ензими .
        Не се приемат за натурален мед продукти, получени от преработката на голямо количество захарен сироп от пчелите или смесването на меда с каквито и да са други хранителни съставки, хранителни добавки и др.
         Според Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека:
           „Наименованието "пчелен мед" се използва за сладък продукт, получен от медоносни пчели (Apis mellifera). От нектара на растенията ,от секрети на живите части на растенията, или от екскретите на смучещите насекоми по растенията, които пчелите събират, трансформират , отлагат, дехидратират, складират и съхраняват в пчелни килийки до съзряване

Видове пчелен мед

В зависимост от произхода на меда съществуват следните три вида пчелен мед: I.I. Нектарен пчелен мед — получен от нектар на растения. Нектарът е воден разтвор съдържащ захароза, глюкоза и фруктоза в различни съотношения. Този мед от своя страна се разделя на: q   Монофлорният мед се получава от нектара на едно растение. В България по-големи количества монофлорен мед се получават от акация, липа , лавандула , слънчоглед . q   Полифлорният мед се получава от едновременно цъфтящи овощни, тревисти, фуражни, етерично-маслени и други медоносни растения. II.

II. Манов мед — мед, получен главно от екскретите на смучещи насекоми по растенията или от секрети на живи части от растенията. Маната може да е животинска мана или медена роса. III.

III. Смесен пчелен мед — мед, получен при смесването на нектарен и манов пчелен мед.

Химичен състав:


Основните компоненти на меда са:
Øвъглехидратите(70-80%)-глюкоза и фруктоза, захароза и около 20 други ди- и тризахариди.
Øвода, около 15-20% от състава на меда.
Øминерални вещества — в най-голямо количество са калий, натрий, калций, фосфор, сяра, магнезий.
Øбелтъчни вещества — 0,1-1,5%.
Øаминокиселини, които в меда са около 20 на брой .

Физични характеристики:

ØВкус — сладък,  определя се  от количествата на фруктозата, глюкозата и захарозата, но зависи и от съдържанието на органични киселини.
ØАромат— зависи от произхода. Определя се от съдържанието на алдехидите, кетоните и алкохолите в меда. При продължително престояване ароматът намалява.
ØЦвят -  Цветът на меда, в зависимост от произхода му, варира от почти безцветен до тъмнокафяв.
ØКонсистенция — Пресният мед е гъста, полутечна и прозрачна маса, която постепенно кристализира до втвърдяване. Някои видове мед кристализират по-бавно от други или изобщо не кристализират.
Ø Плътност — по относителната плътност на меда може да се определи неговото водно съдържание.
ØЕнергийност — до 300 калории на 100 g продукт.

Употреба:

ØХранителен продукт. Той е източник на бързо освобождаваща се енергия и лесно усвоими въглехидрати.
Ø Лечебно средство. Използва се за основно или помощно средство за лечение на гастрити,  при заболявания на дихателната система, а също и при възпалителни заболявания на кожата и лигавиците, което се дължи на антибактериалното действие на меда.
ØВ козметиката  под формата на маски и кремове, в които влизат и други съставки.
ØНе се препоръчва  даването на мед на кърмачета и деца до 1 година,  хора, които са алергични към него, както и към болни от захарен диабет.
ØПрофилактичната денонощна доза мед е 1-2 g/kg телесно тегло, разпределен в няколко приема. По-високи дози  могат да доведат до развитие на захарен диабет.

                                    Акациев мед

Със специфичните си нежен аромат, много приятен вкус и много бавно кристализиране акациевият мед е един от най-предпочитаните. Препоръчва се при безсъние, стомашно - чревни, жлъчни проблеми и във всички случаи, когато ви се яде мед.

                                               Пчелно млечице


Представлява пчелен секрет, който подпомага  растежа на пчелите работнички и търтеите през първите три дни от живота им, както и на пчелата-майка през целия период на развитието ѝ . Пчелното млечице се произвежда от млади  нелетящи пчели, наречени кърмачки.

Ø  Химичен състав:
18- Аминокиселини, белтъчини, витамини(A, В-комплекс, В5, В6, C, D, E), въглехидрати, ензими, масти, минерални соли и др. Пчелното млечице се отличава с висока хранителна и биологична стойност.
Ø Употреба:
Хранителна добавка за подобряване на апетита, обмяната на веществата и имунната система. То също така подобрява функциите на жлезите с вътрешна секреция, стимулира кръвообразуването и забавя процесите на стареене.


Производството и съхранението на пчелно млечице е трудно.
За период от 5-6 месеца един добре поддържан кошер може да произведе приблизително 1.5 кg млечице. Нетрайността на продукта налага то непрекъснато да се извлича и съхранява при минусови температури. Смесването му с друг пчелен продукт - меда, спомага за запазването му за по-дълго време.

 За получаване на пчелно млечице се подбират силни семейства с много млади пчели. В кошера се поставят специални килийки за отглеждане на майки, наречени “маточници”, в които има заложени еднодневни личинки. По същото време пчелата майка се отстранява от кошера. Пчелното семейство е застрашено да остане без майка и да загине: пчелите работнички започват усилено да запълват маточниците с пчелно млечице.


                                   Прополис (пчелен клей)



Прополисът (от гръцки, "защита на града") е смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растенията, обогатена с ензими и подложена на млечно-кисела ферментация в храносмилателната система на пчелите.
Ø> Химичен състав:
Витамини, етерични масла, минерални соли, микроелементи, хормони                 и ферменти
Ø> Свойства:
Противомикробни
Антибиотично
Имуностимулиращо Точно това му качество се използва и от хората за лечение и профилактика на много болести. Понижава холестерола в кръвта и повишава червените кръвни клетки.
Ø> Употреба:
Прополисът се използва под форма на 30% спиртен извлек.Той е траен продукт и може да се използва при възрастни по 25-30 капки в малко вода, сутрин на гладно 15-20 мин преди хранене. Може да се използва също за гаргара при възпалено гърло.
Медикаменти, които съдържат прополис в Япония се използват за лечение и профилактика на лъчева болест.
Прополисът с успех се прилага за заздравяване на венците на зъбите !

За предпочитане е венците да се обработват вечер чрез намазване с памучно тампонче, след като се измият зъбите /препоръчителна паста за зъби - Colgate с прополис/ тъй като е възможно зъбите временно да се оцветят по-тъмно.

                                        Пчелна отрова



Продукт, който пчелите използват при самоотбрана, пускайки в действие сложния си жилещ апарат, в чийто състав е и отровната жлеза, където се образува този секрет.   Прясно добитата пчелна отрова е безцветна до жълтеникава опалесцираща течност със сладникав вкус и характерна миризма.
ХИМИЧЕСКИ  СЪСТАВ:
Белтъци, липоиди, стеарини, киселини, основи, въглехидрати и др.
ЛЕЧЕБЕН ЕФЕКТ:
ØПротивовъзпалително,
ØПодобряващо храненето.
ØУвеличава притока на кръв към мозъчните съдове и сърдечните коронарии.
ØПонижава кръвното налягане и др.

                                     Цветен прашец

Пчелите събират цветния прашец от цъфтящите растения, подлагат го на обработка с нектар и собствени секрети и го натрупват във восъчните килийки на питите като незаменима храна за пчелното семейство.
     Химичен състав:
     Белтъци , масти , захари, минерални вещества , вода , пепел и   всички незаменими за човека аминокиселини.
      Лечебно и профилактично действие:
Ø  Регулира дейността на стомашно-чревния тракт.
Ø   Има кардиологичен ефект.
Ø Намалява кръвното налягане и нивото на холестерина в кръвта.
Ø Повишава съдържанието на хемоглобина.


                                           Апитерапия



Представлява лечение с пчелни продукти: мед, цветен прашец, пчелно млечице, прополис, восък, пчелна отроваПчелните продукти са добити от растенията и носят техните качества. Ценното им качество е в това, че те са внесени в кошера направо от растенията и са преработени и съхранени при 35°С, без консерванти и термична обработка. По такъв начин те най-добре запазват всички хранителни и лечебни качества на растенията (билките), от които са добити. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар