събота, 11 август 2012 г.

Хранителни добавки за очи

ØНашите очи са в голяма степен изложени на вредните въздействия на околната среда: изкуственото осветление, ултравиолетовото излъчване от слънцето, излъчванията от телевизионните и компютърни екрани и други. Поради тези фактори и образуването на свободни радикали, като резултат от метаболитните процеси в клетката, очите могат да се увредят в значителна степен. От това можем да се защитим с продукти, които имат антиоксидантно действие. Лещата е най-често уврежданата част от окото. 98% от сухото вещество на лещата се падат на протеините. Свободните радикали увреждат тези протеини, предизвиквайки тяхната дегенерация. Това е основата на заболяването, известно като катаракт-“перде”, което е често срещано сред по-възрастните хора.
ØЗа развитието на “перде” са отговорни много фактори. Важна роля за появата му играе: силната слънчева светлина, ултравиолетовото излъчване, дори тютюнопушенето. Някои хронични болести, като например диабет, също така увеличават риска от появата на “перде”. За щастие, има начин да се предотврати тази болест. Това се постига главно с действието на антиоксиданти. С комбинирана антиоксидантна защита опасността от поява на “перде” се намалява с 1/3.
Ø

За правилното си функциониране клетките на ретината се нуждят от витамини, микроелементи и растителни
пигменти, които могат да се приемат с храната или като хранителни добавки. В зависимост от съдържащите се в хранителните добавки вещества, тяхното действие е насочено към:
Ø - предпазване на очите от вредни външни въздействия и подобряване на зрението;
Ø - намаляване на умората на очите
Ø - повишаване на имунитета и на цялостната жизнеспособност;
Ø - имат съдоукрепващо и тонизиращо действие;
Ø - предпазват очите от действието на синята светлина (част от слънчевите лъчи и изкуственото осветление) ;
Ø - препоръчват се като профилактично средство за предпазване от развитие на катаракта и макулна дегенерация свързана с възрастта;
Ø - забавят прогресията на катаракта (перде);
Ø - забавят развитието на макулната дегенерация, свързана с възрастта;
Ø - подобряват нощното виждане;
Ø - препоръчителни са при хора с високостепенно късогледство;
Ø - препоръчват се при хора, работещи на компютър;
Ø
Ø - предпазват кръвоносните съдове на ретината от увреждане;

                                    Витамин А

(2E,4E,6E,8E)-3,7-dimethyl- 9-(2,6,6-trimethylcyclohex-1-enyl) nona-2,4,6,8-tetraen-1-ol
( C20H30O )

Витамин А (или ретинол) е първият открит витамин,поради което е наименуван според първата буква от латинската азбука.Необходим е за нормалното поддържане на зрението,както и нормалното функциониране на очите,за доброто състояние на костите,кожата,косатa,зъбитe и венците.  
При хиповитаминоза на този витамин,организмът е склонен към инфекции.
Нашето тяло се нуждае от този витамин от който синтезира родопсин ( пигмент необходим за виждане в тъмно ).Също така,витамин А играе важна роля и в защитната функция на организма (предпазва от бактериални,паразитни и вирусни инфекции).

Ø
Други функции на витамин А (ретинол):
Подобрява мотилитета в: устната кухина
,гастроинтестиналният тракт както и на дихателната система и по този начин пречи на влизането на чужди частици и вещества от външната среда които могат да предизвикат възпалителни процеси в съответната система;
ØУчаства в синтеза на зрителния пигмент-родопсин,осигуряващ адаптацията на окото към слаба светлина;
ØОтговорен е за нормалната епителизация на кожата;
ØПовишава устойчивостта на организма към студ и инфекциозни заболявания;
ØУчаства в метаболизма на желязото;
ØВитамин А е един от най-активните антиоксиданти (предпазва кожата от вредното действие на слънчевите лъчи);
ØНаучно е доказано, че витамин А действа профилактично при някои видове ракови заболявания;
ØСтимулира метаболитните процеси на редуциране нивото на т.н “лош холестерол” ;
ØНамалява риска от сърдечно-съдови заболявания;

ØПрепоръчваните дневни нужди от витамин А варираат в зависимост от пола и възрастта на лицето:
Ø
ØДеца (до 3 години) – 300µg
ØДеца (4-8 години) – 400µg
ØДеца (9-13 години) – 600µg
ØТинейджъри (14-18 години) – 900µg
ØВъзрастни (19 години <) – 900µg
ØКърмачки (18 години и >) - 770µg
ØКърмачки (18 години и <) – 1 200µg
Ø

Но, п
оради фактаче съществува голям риск от интоксикация (хипервитаминоза А) с витамин А, максимално допустимите количества на витамин А кои могат да се приемат  дневно са:
Ø
ØДеца (> 3 години) – 600µg
ØДеца (4-8 години) – 900µg
ØДеца (9-13 години) – 1 700µg
ØТинейджъри (14-18 год.) – 2 800µg
ØВъзрастни (19 години < ) – 3 000µg
ØКърмачки (> 18 години ) – 2 800µg
ØКърмачки (18 години < ) – 3 000µg

Източници на витамин АЖълтитечервените  и тъмно-зелено оцветените плодове и зеленчуци съдържат висок процент на  провитамин А (особено бета-каротен)Kаротините са предшественици на вит.А,a бета-каротен е най-познат каротен с провитамин А активност.
ØВитамин А има във:
ØЧерен дроб (телешки, свински, пилешки,пуешки,риба) (6500 μg 722%)
ØМорков (835 μg 93%)
ØБрокули-лист (800 μg 89%)
ØКартофи (709 μg 79%)
ØСпанак (469 μg 52%)
ØТиква (400 μg 41%)
ØПъпеш (169 μg 19%)
ØЯйца (140 μg 16%)
ØКайсия (96 μg 11%)
ØПапая (55 μg 6%)
ØМанго (38 μg 4%)
ØГрах (38 μg 4%) 
Ø
Ø


ØНякои от симптомите появяващи се при дефицит на витамин А:
Ø
Ø
Склонност към вирусни инфекции
ØНощна слепота
ØАлопеция
ØЗагуба на апетит
ØКостно-ставни проблеми
Ø
Ø
ØПри недостатък на витамин А т.е. при състояние на хиповитаминоза,забелязат се най-различни нарушения в нормалното функциониране на организъма от които най-известни са нарушено зрение характеризиращо се с т.н.нощна слепота, както и гингивит (възпаление на венците)


                                                        Витамин С

Витамин С, още наричан аскорбинова киселина (ascorbic acid) или аскорбат (ascorbate), е водноразтворим (хидросолубилен) витамин, който е необходим за нормалния растеж и развитие на човека.
Тялото ни не може да съхранява водноразтворимите витамини. Излишъкът от тях се изхвърля от тялото чрез бъбреците и урината. Това означава, че се нуждаем от непрекъснат прием на храни, които да осигуряват витамин C в достатъчно големи количества.

Функции :
Ø
Ø1. Ензимен кофактор. Аскорбатът е кофактор на набор от хидроксилиращи ензими ( например пролил- и лизилхидроксилази).
Ø2. Електронен транспорт. In vitro аскорбатът e донор за фотосинтетичния и митохондриалния транспорт.
Ø3. Синтез на оксалати и тартарати при растенията
Ø4. Аскорбатът има регулаторна роля за растежа и деленето на растителните клетки.
Ø5. Аскорбатът и неговите окислени форми участват в поддържането на редокс-статуса на клетките, наред с глутатиона (Noctor & Foyer, 1998).
Ø6. При животните е прекурсор на колагена.
Ø
Ø7. Витамин С е задължителен за растежа и възстановяването на тъканите в цялото тяло. 
8. Той участва при изработването на колаген(протеин, който се използва за изграждането на кожата, зарастване на разкъсвания на тъканите, сухожилията, връзките и кръвоносните съдове).
ØВитамин С е необходим при заздравяването на рани, както и за възстановяването и поддържането здравината на ставите, костите и зъбите.
Ø9. Витамин С е един от най-добре познатите и изследвани антиоксиданти (заедно с витамин Е и бета-каротина).
ØДействието на антиоксидантите е определящо през годините,защото има пряко отношение към процеса на остаряване на клетките и намаляване на риска от развитие на рак, сърдечно-съдови и много възпалителни заболявания (като например артрит).
ØАнтиоксидантите намаляват вредното влияние на токсичните химикали и замърсители, включително на цигарения дим.
ØВажна функция на витамин С е да защитава т.нар. добър (LDL) холестерол от окисляване.
Източници на витамин С:
ØВсички плодове и зеленчуци са добър източник на витамин С. Тези, в които той се съдържа в най-голямо количество са:
Øпапая,
Øманго и всички цитрусови плодове (повече в грейпфрутите и кивито, отколкото в лимоните и портокалите),
ØДиня;
ØБрюкселско зеле;
ØМагданоз;
ØСтафиди;
ØТиква;
ØЧервени чушки;
ØМалини;
ØБоровинки;
ØАнанас;
ØКартофи;
ØБроколи;
ØКарфиол;
ØЗимно зеле;

Препоръчителни дози и съвети за прием:

ØНай-добрият начин да се осигури всекидневно достатъчно количество витамин С е пълноценното и разнообразно хранене, което включва много плодове и зеленчуци.
ØПрепоръчителните минимални дневни дози са както следва:
Ø
ØБебета и деца:
Ø0-6 месеца: 40 мг
Ø7-12 месеца: 50 мг
Ø1-3 години: 15 мг
Ø4-8 години: 25 мг
Ø9-13 години: 45 мг
Ø
ØПодрастващи:
Øмомичета от 14 до 18 години: 65 мг
Øмомчета от 14 до 18 години: 75 мг
Ø
ØВъзрастни:
Øмъже над 19 години: 90 мг
Øжени над 19 години: 75 мг

ØВъзможни ли са странични ефекти?
ØТоксичност на витамин С се наблюдава изключително рядко, тъй като тялото не може да го съхранява. Все пак са описани случаи, при които дневният прием на дози над 2000 мг водят до стомашни разстройства и диария.
ØПрием на витамин C заедно с лекарства
ØВ някои случаи се смята, че те водят до повишена нужда от него – например аспирин, парацетамол, орални контрацептиви, някои антибиотици и противоракови средства.
ØНай-известната роля на аскорбата в животинските организми е като антиоксидант и при синтеза на колаген. Именно блокирането на колагеновия синтез е причината за така разпространената в миналите векове болест скорбут (Smirnoff, 1996).

Каротеноиди
ØКаротеноидите са ефикасни антиоксиданти, които укрепват липидната мембрана на клетките и така предпазват от токсични пероксидазни реакции. Те имат растителен произход и се намират в големи количества в зеленчуците и плодовете. Каротеноидите имат различно оцветяване, зависещо от броя на спрегнати двойни връзки. Заедно с хлорофила участват в изграждането на хлоропластите.
ØВ голямото семейство на каротеноидите са и общопознатите бета-каротени (най-важният е провитамин А), ликопен (придава цвета на доматите, чушките и други),                     алфа-каротензеаксантин (определя цвета на царевицата).
ØВ групата на каротиноидите важно място заема и лутеинът. Той е ксантофил, който произлиза от алфа-каротина и определя оцветяването на листата и цветовете. Растенията, богати на бета-каротин са: спанак,тикви,като те съдържат и лутетин.Лутеинът участва във фотосинтезата заедно с хлорофила. Отсъствието на лутеин прави невъзможна фотосинтезата. Този каротиноид е много важен антиоксидант с детоксикираща роля.
ØНаучно е доказано, че лутеинът най-ефикасно предотвратява пероксидазните реакции на липидите, които са в значителна концентрация както в серума, така и в очите. Лутеинът като ефективен неутрализатор на свободните радикали играе важна роля като антиоксидант. Доминантни каротеноиди за ретината са заексантин и лутеин. Зеаксантинът е необходим за очната макула (жълто петно), а лутеинът е разпределен по цялата ретина.
ØПри изследването на лутеина е установено, че той се натрупва в очите по определен начин. След внасянето и абсорбцията в организма той се натрупва на две места в очите: в макулата и в лещата на окото. Като последица от реакциите на свободните радикали настъпват такива промени в кръвоносните съдове на жълтото петно, които довеждат до дегенерацията му.

ØЛутеинът формира жълтия пигмент на макулата (частта от ретината, която отговаря за ясното централно зрение) и предпазва фото-рецепторните клетки от генерираните от светлината кислородни радикали. Лутеин и зеаксантин поглъщат високоенергийната синя светлина, неутрализират свободните радикали, като по този начин предпазват ретината и съдовете, кръвоснабдяващи макулата от увреждане. Лутеин и зеаксантин не се произвеждат в тялото, а се добавят чрез храната:
- зеленчуци с тъмнозелени листа - броколи, спанак
- пшеница, царевица, яйчен жълтък
- киви, пъпеши, коприва, водорасли
Приемането на лутеин в дневно количество от 5 до 10 мг самостоятелно или в комбинация със зеаксантин и други антиоксиданти и микроелементи съществено подобрява плътността на макулната пигментация, способността за виждане наблизо, както и цялостното качество на зрението.
Като хранителна добавка зеаксантинът е хранителен оцветител и се отбелязва с  E161h.
ØЛутеинът е антиоксидант, принадлежащ към семейството на каротеноидите.Той е ксантофил, който произлиза от алфа-каротена и определя оцветяването на листата и цветовете. Лутеинът филтрира вредните слънчеви лъчи и подпомага предпазването на очите от вредното действие на свободните радикали. За да се постигне оптимална защита срещу дегенеративни промени в ретината, трябва да се приема около 6 mg лутеин дневно.

Източници:
ØСпанак;
ØБроколи;
ØТъмно-зелени зеленчуци
Лутеин Комплекс обогатен с черна боровинка е мощна комбинация от естествени антиоксиданти. 

ØЧерната боровинка е най-ефикасното натурално средство за подобряване на зрението. Съдържащите се в нея антоциани и витамин А подпомагат адаптивните възможности на окото към светлина като увеличават възприятието при различно ниво на осветеност, в резултат на което остротата на зрението при различни степени на осветление нараства. Освен това боровинката намалява възможността за образуване на тромби, укрепва съдовете и подобрява циркулаторната дейност - ефекти, особенно важни за доброто състояние на ретината. Основната антиоксидантна функция на лутеина се определя от способността му да улавя свободните радикали, като по този начин поддържа нормалните функции на клетките на очите. Екстрактът от черна боровинка укрепва капилярите и ускорява регенерацията на зрителните пигменти в клетките на ретината.

Лутеин Комплекс
ØДействие:
Ø
ØНамалява риска от развитието на катаракта и макулна дегенерация;
ØПодобрява зрителната острота- препоръчва се за лица със захарен диабет и пушачи, поради по-високия риск от очни заболявания.При тях- съдейства за защита на очите от вредните въздействия на околната среда - UV излъчване от слънцето, изкуствено осветление, излъчвания от компютърни и телевизионни екрани и др.
Ø
ØПрепоръчва се преди и след операция от катаракта-за профилактика синдром на "уморените очи"
Ø




Няма коментари:

Публикуване на коментар