петък, 10 август 2012 г.

Адаптирани млека


                   МАЙЧИНОТО МЛЯКО Е НАЙ-ДОБРО !


Как са направени адаптираните млека?

Използвайки кърмата като питателен стандарт, производителите на адаптирано мляко следват обща рецепта, която включва протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и вода. Те комбинират различни съставки, така че храната в изкуствените бебешки млека да следва същите приблизителни пропорции като кърмата. Голямата разлика между адаптираните млека е източника на тези елементи - краве мляко, соеви зърна или нещо друго. Повечето адаптирани млека са на основата на краве мляко, което означава че основната питателна структура от протеини, мазнини и въглехидрати са взети от тази хранителна основа. 

Сравнение между адаптираното мляко и кърмата

Производителите на адаптирано мляко са изработили мляко за бебета, което, поне на хартия, изглежда да наподобява кърмата. Адаптираното мляко е определено по-добро отколкото преди години. Но на по-близък поглед това което фабриките произвеждат, не е на същото ниво с това, което мама произвежда. Почти невъзможно е за производителите на изкуственото мляко да направят мляко с питатели дори близки до това, което майчините тела могат да направят

Избиране на адаптирано мляко

Когато става въпрос за адаптирано мляко за пеленачета, родителите трябва да знаят няколко прости факта:
Бъдете сигурни че сте избрали адаптирано мляко обогатено с DHA. Повечето, ако не всички американски компании ще ви предложат AA/DHA обогатени адаптирани млека.
Има някои едва забележими разлики между главните марки адаптирано мляко за пеленачета, които могат да повлияят на това как бебето ви възприема едно или друго адаптирано мляко. Четейки етикетите ще се почувствате така сякаш имате нужда от доктор по биохимия за да направите интелигентно решение. Искаме да ви помогнем с анализ на трите най важни питатели: протеини, мазнини и въглехидрати. Витамините и минералите са сходни във всички адаптирани млека, тъй като те се подчиняват на стриктни правила, но питателното количество на мазнини, въглехидрати и протеини се различават от марка до марка, както маркетинговите отдели изтъкват, особено пред педиатрите.
Частично адаптирани млека (За периода от 6 до 12 месечна възраст)
Предимства:
üСъдържа повече калций. От шест месеца до година необходимостта от калций се увеличава с 50%, от 400 милиграма на 600 милиграма
üСъдържа повече желязо. От шест до дванайсет месеца дневните изисквания на бебето за желязо се увеличават от 6 милиграма на 10 милиграма
üСъдържа повече протеини. От шест до дванайсет месеца пеленачето има нужда от допълнителни 3 до 4 милиграма протеини на ден.
üСтрува по малко. Цената е около 20% по ниска от цената на обикновеното адаптирано мляко
üИма по добър вкус. Тъй като е на основата на мляко, има повече вкус на мляко.
Недостатъци:
üСъотношението казеин/суроватка е различно от това в кърмата
üПодсладено с царевичен сироп. Рационалното обяснение за заместването на лактозата със царевичен сироп е, за да бъде по-сладко .

Соево адаптирано мляко
Въпреки че изкуствените бебешки млека на основата на соя са по-малко алергенни за някои деца, между 30 и 50 процента от пеленачетата, които са алергични към кравето мляко, са също така алергични и към соята
Друг проблем със соята е, че самият протеин съдържа фитати които задължават калций и фосфор. За да се избегне недостигът на калций и последиците в костната минерализация, съдържанието на калций в соевите формули е обикновенно 20 до 30 процента по-високо от това в млечните формули
Даването на соя във ранните месеци преди затварянето на червата може да предизвика алергии към соята по-нататък. Тъй като соята се използва като допълнение към много американски диети, това е сериозно притеснение.
Освен ако не е препоръчано от вашия педиатър, соевите адаптирани млека:
Не бива да се използват рутинно при бебета с история на млечна алергия в семейството, с надежда да се предотврати по-късна алергия.
Не бива да се използва като заместител на адаптираните млека на основата на краве мляко, освен ако детето не е с доказана алергия към тях.
Не бива да се използват за предотвратяване или третиране на “колики”, освен ако не са предписани от лекар.
Не бива да се използват при недоносени или малки за възрастта си бебета.

Специални адаптирани млека

са тези, в които един от главните питателни съставки (обикновено протеинът и/или въглехидратът) е сменен с алтернативна питателна съставка, която различното бебе би понесло по- добре. Когато купувате адаптирано мляко не променяйте тези адаптирани млека без съвет от вашия лекар. Специални адаптирани млека:
са обикновено много по-скъпи.
Обикновено имат горчив и доста лош вкус, защото технологичното им изискване да смилат предварително (хидролизират) протеина до по лесно смилаеми частици води до по-горчив протеин.
Питателнито качество на променения протеин или липсващ питател, може да е по-малко от колкото в стандартните адаптирани млека.
Знае се много малко за перспективните последици от храненето на бебетата с тези специални адаптирани млека. С други думи, всички адаптирани млека са експериментални, но някои са по- експериментални от други.
Хипоалергични адаптирани млека:
По-малко алергии при бебетата, отколкото стандартните адаптирани млека
Хипоалергичните формули не трябва да се използват без лекарско предписание и тогава, само по медицинска причина. Не сменяйте към някое от тези адаптирани млека, само защото бебето е “предирчиво”, преди първо да опитате различни стандартни адаптирани млека.
Съвети за безопасно хранене с адаптирано мляко:
Използвайте го преди датата на употреба да е изтекла
Използвайте охладено, отворено, готово или приготвено  адаптирано мляко до 48 часа.
Не оставяйте шишета с адапртирано мляко извън хладилника за пове от 2 часа.
Изхвърляйте остатъка от млякото след хранене, тъй като бактериите от бебешката слюнка се размножават в топлото мляко.
Охлаждайте млякото, приготвено от единия за другия ден.
Бъдете много внимателни при претопляне на адаптираното мляко в микровълнова печка. По- добре е да не се използва микровълнова печка. Поради неравномерно затопляне, се получават топли участъци. Ако използвате микровълнова печка, разклатете добре шишето преди да проверите температурата на китката си.
Избягвайте прикрепянето на шишето и не позволявайте на детето да заспива, държейки шишето само .То може да се задави или да вдиша мляко в дробовете си. Заспиването с шише позволява на захарното мляко да се насъбере в устата, влизайки в контакт със зъбите, което води до зъбен кариес.



Няма коментари:

Публикуване на коментар